Servicii

Montaj pavaje - Va recomandam sa apelati la o firma specializata in operatiunile de montaj pavaje.

Lucrarile de montaj pavaje nu sunt foarte complexe, insa exista cateva aspecte foarte importante de care trebuie sa se tina cont . Aceste aspecte sunt : realizarea unui strat suport corespunzator in functie de destinatia finala a lucrarii de pavaje, realizarea unor pante de scurgere a apei de pe pavaje, realizarea unui montaj atent al pavaje-lor. In situatia in care totusi doriti sa realizati singuri pavaje-le va punem la dispozitie etapele pe care trebuie sa le parcurgeti .

Scule necesare : ruleta mai mare, nivel ( cu laser, furtun nivel, optic), tarnacop, cazma, lopata, grebla, dreptar aluminiu, fir nylon pentru trasare, ciocan cauciuc, mistrie, roaba, betoniera, talpa vibranta, ghilotina taiere pavaje, ( masina debitat cu disc diamantat), matura.

Echipamant protectie : Manusi protectie, ochelari protectie, antifoane protectie, casti protectie, bocanci protectie.

1.PLANIFICARE -presupune alegerea tipului de pavaje, borduri, rigole si alte accesorii necesare, tinandu-se cont de integrarea armonioasa (din punct de vedere al modelelor, culorilor si tipului de pavaje, borduri si rigole) in cadrul ambiental. Tot acum trebuie sa extimati cantitatea necesara de pavaj, borduri, rigole, accesorii, de incarcatura de balast daca este cazul, de nisip ca strat suport pentru pavaj, de ciment pentru realizarea betonului pentru fixarea bordurilor, de folie plastic, daca doriti sa o montati sub stratul suport de nisip tinand cont de faptul ca suprafata pavaj = lungimea x latimea [mp] , volumul nisip, balast = lungimea x latimea x grosimea [mc], perimetrul bordurilor = insumarea lungimilor ce urmeaza a fi delimitate cu borduri.

2.PREGATIRE-presupune delimitarea suprafetei unde urmeaza sa se monteze pavaje, verificarea existentei retelelor electrice, de gaze, de apa, de canalizare, de telefonie, pentru a nu produce pagube sau accidente. Tot acum se va stabili daca pe sub suprafetele unde urmeaza se se monteze pavaje trebuie trase diverse cabluri electrice sau telefonie, tevi de apa, canalizare sau gaze sau realizare unei retele de conducte ce urmeaza sa preia apa pluviala de la burlanele acoperisurilor sau a sistemului de rigole ce poate insoti pavaje-le.

3.DECOPERTARE EXCAVARE-presupune indepartarea unui strat de pamant pe o adancime de min.15 cm in situatia aleilor si min.25 cm in situatia drumurilor de acces. Acum este momentul sa sapati daca este cazul canalele pentru ingroparea cablurilor, tevilor despre care am vorbit la etapa 2, ce urmeaza sa fie montate sub pavaj.

4.STRAT SUPORT-presupune completarea suprafetei decopertate cu pietris astfel incat sa fie cu cca 10 cm mai jos decat suprafata finala a pavaje-lor. Pietrisul completat se niveleaza cu ajutorul unei grable. Urmeaza apoi sa se compacteze cu responsabilitate stratul de pietris cu ajutorul talpii vibrante. Pentru o mai buna compactare asigurati o umiditate optima a pietrisului prin stropirea pietrisului cu apa cu ajutorul unui pistolet cu duze. Daca grosimea de pietris este mai mare de 6-8 cm atunci se completeaza in straturi succesive, compactarea realizandu-se pentru fiecare strat.

5.MONTAJ BORDURI -trasati aliniamentele pe care se vor monta bordurile, montand provizoriu prima si ultima bordura exact la cota finala la care se doreste montajul pavaje-lor. Montati doua randuri de fir de nylon foarte bine intinse . Unul pe exteriorul bordurilor pentru ca acestea sa fie montate drept si unul pe fata superioara a bordurilor care sa dea cota superioara . Bordurile se vor monta pe un strat de beton mai vartos, se ajusteaza cu ajutorul unui ciocan de cauciuc, apoi se completeaza cu beton si pe partile laterale nivelandu-se cu ajutorul unei mistrii. Tot acum se monteaza final prima si ultima bordura dupa indepartarea celor doua fire de nylon.

6.STRAT SUPORT NISIP- Recomandam ca inaintea stratului de nisip sa montati o folie de plastic care va bloca cresterea plantelor prin pavaj si dispersia respectiv destabilizarea stratului de nisip de sub pavaj. Pentru trecerea apei prin aceasta folie aceasta se va perfora cu ajutorul greblei. Dupa montarea foliei se completeaza cu stratul de nisip pe o grosime care insumata cu grosimea pavaj-ului sa rezulte cota finala a suprafetei ce urmaeaza a fi pavata. Nisipul se trage la nivel cu ajutorul dreptarului de aluminiu. Se realizeaza apoi o compactare cu ajutorul talpii vibrante. Se completeaza apoi cu nisip grosimea care a fost compactata, nivelandu-se iarasi cu dreptarul de aluminiu.

7.MONTAJ PAVAJ- Incepeti montajul pavaje-lor de langa bordura, sau de langa casa sau de langa cea mai lunga linie dreapta . Asezati pavelele dupa modelul pe care l-ati stabilit asezandu-le cu mana de sus in jos pe langa pavelele deja montate ( nu asezandu-le pe nisip si apoi tragandu-le langa pavelele deja montate ). Daca este cazul ajustati-le cu lovituri usoare cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Pe masura ce realizati pavaj-ul puteti calca pe el pentru a putea continua.

8.TAIERE PAVAJE- Cu siguranta ca veti ajunge si la astfel de lucruri. Pentru aceasta trasati cu un creion pe unde urmeaza sa faceti taietura. Pentru taieturi puteti folosi fie o ghilotina speciala pentru taierea pavaje-lor sau o masina de debitat cu disc diamantat. Pentru astfel de operatii luati masurile de siguranta ce se impun pentru evitarea accidentelor.

9.FIXARE PAVAJE- Dupa ce instalarea pavaje-lor este completa inclusiv a bordurilor si rigolelor maturati bine suprafata pavata si apoi introduceti talpa vibranta pe care ati montat in prealabil o protectie de rechatan sau cauciuc pentru a proteja pavelele . Aceasta etapa este importanta, in acest fel asezandu-se bine pavelele pe suportul de nisip si realizandu-se totodata o suprafata plana. Recomandam trei treceri peste pavaje dupa trei directii diferite.

10.FINISARE- Presupune inchiderea rosturilor dintre pavele cu nisip uscat cernut cu o sita de 0-2 mm. Introducerea nisipului se poate face cu ajutorul unei maturi. Surplusul se indeparteaza.

© 2021 Pavele Fierforjat . Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Creative-Coding creative-coding logo